Hajk på Högsäter

Äventyrarna på Lextorp/Sjuntorp var på hajk i helgen. Vi tog oss upp på Hunneberg och Högsäter.

Medans Lodjuren lagade lunch högg Lejonen ved till middagen och kvällen.

Korv stroganoff på grillkorv serverades till lunch

Våra trebenspallar kom också bra till pass.

Efter Lunch begav sig patrullerna ut på vandring med kartaktivitet. Från berget har man en fantastisk utsikt över nejderna. Men vad är det man ser och var är det på kartan?

Mitt på vandringen fanns en mellanmåls uppgift. Gör Krabbelurer till patrullen.

Mellanmål med krabbelurer

Väl tillbaka blev det tid till att testa Hunnebergs karusell. Den funkade fantastiskt bra.

Medan Lejonen lagade middag

Kyckling och nudelwok med sjögräs sallad.

Så fixade lodjuren det sista på sina trebenspallar.

Och Havsdrakarna förberedde för morgondagens brunch. fram på kvällen kom Mats och pratade om stjärnor och vi såg en 8 satelliter som precis skjutits upp.

En satellit uppskjutning

Efter en natts sömn så ordnade Havsdrakarna brunch. Äggröra, bacon, varm choklad, gröt och nybakta frallor.

Mätta och nöjda lämnade vi sedan Högsäter för hemfärd efter att vi diskat det sista

Stärkebo hajk.

Då har äventyrarna varit på hajk i Vänersborg. Vi åkte lördag morgon från Dannebacken. När vi kom fram så installerade vi oss med att bygga två vindskydd. Packningen fick vänta på en presenning så länge.

Hajkens tema var orientering och att arbeta i patrull. Varje patrull hade som ansvar att laga mat till alla. Att det skulle smaka bra samt passa allergiker och gå att laga ute över öppen eld var kriterierna.

Först ut var Patrull Björnen. De bjöd på en fantastisk köttfärssås och pasta. Både scouter och ledarna åt med god aptit.

Efter lunchen bar det iväg ut på orientering. Ingen lätt terräng med snö som döljer diken och andra hinder samt även svårt att orientera sig i markerna. Flera scouter dumpade och båda ledarna som var ute i markerna med förresten. Vid hemkomst var det mellanmål  frukt och kakor med varm saft. Smakade bra efter att orienterat några timmar.

Framåt kvällen var det dags för nästa patrull Örnen att visa hur man bemästrar en paellapanna, kniv och skärbrädor. Taco stod på menyn. Riktigt smarrigt.

Nästa morgon började vi packa ihop och allt medans  patrull Vargen förberedde smarriga fattiga riddare med socker och kanel. För att få lite extra protein så stekte scouterna bacon. Tror rekordet var fem riddare. Alla åt och mumsade. Riktigt gott var det i alla fall.

Innan det bar i väg hemåt så  han vi med en avancerad lek med både fängelse stulna ledtrådar och hemliga ord. Svårt att vara både snabb och samtidigt taktisk.

Vi ledare tackar för oss och väntar redan på nästa äventyr som blir kårläger i slutet på Maj.

//Ledarna.

Upptäckarna tog apostlahästarna

Upptäckarna från Sjuntorp och Dannebacken sadlade apostlahästarna och begav sig denna fina söndag till Trollhättans vackra natur runt slussarna. De räknade trappstegen ned till Olidehålan, kikade på Elvius sluss och hängbron och begav sig sedan över kärlekens stig till gamla dal. Här njöt vi av en frisk blåst och medhavda mackor. Färden fortsatte längs älven till foten av slusstrappan och sen upp längs slussarna till Åkersjö. Och som en välsignelse till apostlarna (från ovan) kom Mattias med glass. Härligt. Sedan sprack det upp helt och vi kunde spana efter bäver längs med sjön innan vi kom tillbaka till vår startplats, Innovatum. Terminens första vandring är avklarat, tack för en härlig dag alla underbara scouter!

Möte mellan våffeldagen och Fettisdagen.

Vad gör vi då? Semlevåfflor förståss.

Var då?  I skogen över öppen eld.

Flitiga scouter hade vi på mötet som vanligt.

Några fjuttade på en rejäl brasa medans några andra scouter vispade grädde, blandade mandelmassa och gjorde våffelsmet.

Sen var det dags att grädda dem. Och mumsade i oss alla.

Jäklar vad goda de  blev.

Nästa helg är det hajk. .

//Ledarna.

Fett gôtt

Vilka scouter vi har, helt fantastisk! Med enastående samarbete forslas en hel pall brädor via en lång rad av scouter från hand till hand hux flux till förrådet där det staplas med flinka händer. Och sen lyckas alla att grädda smarriga pinnbröd á la semla, med topping av mandelmassa och grädde. Fett gôtt vettu! Och tack till Mattias för dunderjäsningen!

Knoptavla

Har ni hört begreppet premiumscouter?

Vi har verkligen lärt oss vad det innebär!! Otroligt kunniga. Ikväll var det samarbete, hantverk och knopkunskaper. Tillsammans skapade de en jättefin knoptavla. Det brändes ändar, kapades rep knöts, borrades, najades och brändes med brännpenna och vips så hade vi en otrolig knoptavla som vi hittade en ledig vägg till där den passade perfekt . Den åkte upp direkt så klart.

Ni ska vara stolta över er själva! Vi ledare är stolta över er!

Eldprov och Grillad Marshmallows

Tisdag kväll visade äventyrarna att dom både kan göra upp eld men också hålla igång den. Varje scout fick 3 brädbitar och gjorde upp sin egen eld och höll den i liv i 5 minuter.

Och eldar kan se så olika ut beroende på vem som gör den.

Och alla brann längre än de 5 minuterna. Sen fick vi städa upp lite disk från förra gången vi eldade.

Med all glöd som blev efter eldarna passade vi på att grilla lite Marshmallows.

En bra avslutning på mötet.

Grottäventyr.

Veckans möte var inne i hunneberg. Närmare bestämt inne i kalkgruvorna. På vägen dit lyste vi upp stigen med våra egentillverkade facklor. Att släcka dem innan vi äntrade gruvorna var svårare än vi trodde. Men efter lite stampade fick vi släckt dem och tände våra ficklampor och pannlampor. Bernt hade en fantastisk geologi lektion som började för 700 miljoner år sedan och slutade på 1800talet.  Nu kan vi allt om alunskiffer och kalk.  Vi släckte alla lampor och provade att vara helt tysta mitt inne i gruvan. Det var en magisk sekund som vi alla uppskattade.

Sen bar det hemåt vilket var en utmaning i mörkret med rejäla backar och nedfallna träd.

Stort tack till Larsing som lånade hjälmar till oss alla. Du är guld värd!!!!

Mamma Mia!

Una minuta, una minuta! Under en mörk februarikväll med lite duggregn vandrade våra hungriga Upptäckare in på en romantisk kväll på Dannebackens Pizzahak med mjuk tomatsås, reflektorugn och grönsaker. Sancta simplicitas!

Under kvällen fick scouterna övning i att tillreda mat utomhus så att de så småningom kan ta scoutmärke ”Mattvåan”. Det var mycket rök i början, mille diavolo! Men scouterna lyckades att skapa en hög eld med mycket lågor, helt perfekt för reflektorugnarna. Och så snabbt de skar grönsakarna, caro mio! Efter en tids längtan kunde de till slut få smaka på Pizzorna – oj så gott! Mamma Mia!

PS: En extra tack till kåren för inköp av ytterligare ugnar, helt perfekt!