Små sår

Kvällens tema var sjukvård. Efter samling och lek, delade vi upp oss i patruller. Dessa fick besöka tre olika stationer som vi hade.

På station ett fick scouterna öva på att ts hand om lite större blödningar. De fick öva på att lägga ett tryckförband på varandra. Små saker att komma ihåg är bland annat att om man lagt ett för löst förband, då lägger man ett nytt utanpå. Att man ska försöka hålla skadan i högläge.

En annan station var första hjälpen väskor. Där fick scouterna stifta bekanstskap med vad som finns i några olika typer. Som den mindre väskan med plåster, bandage och kompresser, till den större bilkudden som har mer av det mesta och dessutom filt, till kårens lägerväska som dessutom innehåller solskydd, fästingplocksre och mycket mer.

De fick också lära sig att sår hålls rena och torra, brännskador kyls ganska länge (15min) i svalt eller ljummet vatten.

På sista stationen tränade de på hur man kan se om någon är vid medvetande och om hur de kan lägga någon i stabilt sidoläge.

I samlingen summerade vi lite kort och rundade av att det viktigaste är att man vågar göra något, än att inte göra något alls.

Sandra Fäger

Är ledare på Dannebackens Spåraravdelning.

Comments are closed.