Här samlar vi recept som passar bra för scouter!
Du som avdelningsledare får gärna komplettera med nya recept, eller maila in till webmaster så lägger vi in det.
Längst ner på sidan finns det en rubrik med VANDRINGSMAT, dessa kan man naturligtvis ha på alla hajker, men passar extrabra när man ska på vandring eller kanothajk och saknar möjlighet till att hålla saker kylda och vill hålla nere vikten.
”REFLEKTORUGNS” HAVREFLAN
Till en patrull, 4-6 personer.
Ingredienser:
100 g smör 1 dl socker 1 dl vetemjöl (går bra med sempers glutenfria bakmix) 3 dl havregryn (finns också som glutenfritt) ½ tsk hjorthornssalt (fuknar med vanligt bakpulver)
Gör så här:
1. Blanda allt i en bunke.
2. Gör små bollar, platta till dom till kakor.
3. Grädda tills det ”puttrar” i smeten, ta därefter ut ur ugnen och låt svalna.
Tänk på att kakorna sväller ut när dom gräddas, låt dom inte ligga för tätt alt. dela dom när dom gräddats.
Krabelurer
Till en patrull på ca 4-6 scouter
Ingredienser:
1 st ägg
3/4 dl socker
3/4 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
smör att steka i
socker att vända i
Gör så här:
1. Vispa ägg och socker lätt skummigt. Tillsätt mjölken och sedan mjöl blandat med bakpulver och vanilj. Rör om noga tills smeten är helt slät.
2. Värm ett plättjärn och smält smör på medelvärme. Klicka ner smeten och grädda krabbelurerna i omgångar, 3-4 minuter på var sida.
3. Lägg socker på ett fat och vänd krabbelurerna i sockret. Låt dem svalna eller servera dem ljumma med vispad grädde och sylt.
Scoutwraps
Till en patrull på ca 6 scouter
Ingredienser:
12 st Mjuka Tortillabröd
900 g Fläskfile
1,5 st Rödlök
6st buketter Broccoli
2st Morot
1burk Vattenkastanjer
1/2 Purjolök.
200 g riven ostSåsen
2,5 dl cream frais
1/2 påse tacco krydda.
Gör så här:
Putsa Fläskfilen.
Stek köttet först med salt och peppar.Wooka (stek) sedan grönskakerna som hackats.
Blanda ihop.
Servaras i Wraps bröd, med såsen och osten.
GULASCHSOPPA med köttfärs
Ingredienser:
900g Potatis, tärna och koka i ca 1,2 liter vatten.
900g Blandfärs, brynes och läggs i potatisvattnet.
1 st Gul lök
2 st Klyftor vitlök
2 tsk paprikapulver (ja det ska var så mycket)
6 msk tomatpuré
3 msk kalvfond (typ Bong)
Salt och peppar2 dl Cream Fraich
Gör så här:
Koka och tärna potatisen i ca 1,2 liter vatten.
Bryn köttfärsen och lägg i potatisvattnet.
Finhacka lök och vitlök och lägg i grytan.
Lägg i paprikapulver, tomatpure och fonden.
Salta och Peppra.Servera med Cream Fraich till topping och ev. torkad eller färsk gräslök.
Glödhopper
Till en patrull på ca 6 scouter
Ingredienser:
1/2 liter filmjölk
1 1/2 liter rågsikt
1 dl sirap
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
Gör så här:
Blanda rågsikt, salt och bikarbonat i en bunke.
Häll filmjölk och sirap i mjölblandningen och arbeta ihop till en deg.
Dela degen i ca 12 bitar eller fler beroende på hur små du vill ha dem.
Rulla bitarna till bollar och kavla sedan ut dem, gärna med en kruskavel. Har du ingen går det bra att kavla med en vanlig kavel och sedan nagga dem med en gaffel.
Grädda dem i en osmord panna, gärna gjutgärn på medelvärme tills de får fin färg.Servera nygräddade med ost och smör.
TUNNBRÖD (bjöds på vid ledarträffen VT-09)
Till en patrull på ca 6 scouter
Ingredienser:
Steg 1¼ pkt jäst
2 msk socker
50g smör smält
2 msk ljus sirap
1 tsk krossad anis
1 tsk krossa fänlålsfrön
1,5 tsk salt
2,5 del mjölk
3 dl rågsikt
3 dl vetemjölSteg 2
300g varm nykokt potatis
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl rågsikt
Gör så här:
Smula jästen , häll på socker. Blanda smör, mjölk, sirap, salt och kryddor häll över jästen. Tillsätt rågsikt och vetemjöl och blanda till en kladdig deg. Jäs ca 1 timme.Passera den varma potatisen och blanda in i degen tillsammans med resten av mjölet tills den inte kladdar längre. Kavla ut till tunna runda kakor och stek på medel temp i en torr stkpanna eller i murikan över öppen eld.
Halloumi och kikärtsbiffar. 6-8 st
Ingredienser:
1 förp kokta kikärter (à 380 g)
2 ägg
200 g halloumiost
1 vitlöksklyfta
1 dl ströbröd
2 krm peppar
1/2 tsk spiskummin
1 msk olja
Gör så här:
Blanda ihop ingredienserna och stek i olja servera i hamburgerbröd.
VANDRINGSMAT
Tortellini a la carbonara.
Barillas Tortellini Proschutto & formaggi (ost och skinka) är ett paket Det står 3 portioner men räkna med att det räcker för 2! Bra förpackning som är vattenmotståndig (typ mjölkkartong).
Koka enligt instruktion i (11 min) och slå av vattnet, spruta i rejält med Baconost och du har en krämig och god pasta som har lite Carbonara stuk. Funkar också med ”vanlig pasta” och vill man, kan man då ta valfri smak på mjukosten, t.ex. räkor, kräftost, skinkost.
Fjällchiladas
Perfekt som förrätt eller mellanmål.
Ingredienser: (för 8 personer)
2 förpackning kidneybönor (tetra à 400 g)
3 msk tomatpuré
1 påse enchilladakryddor (ca 20 g)
100 g lagrad hårdost
50 ml olja
12 vetetortillas
Gör så här:
1. Mosa bönorna och blanda i tomatpuré samt kryddor.
2. Skär osten i tärningar och blanda i.
3. Bred ut blandningen på halva bröden och vik dem på mitten.
4. Stek dem i någon minut på var sida i torr panna så att osten smälter.
Gulaschsoppa
Ingen skräll, men det som är tipset här är just förpackningen. Ica har Gulaschsoppa i Tetrapack, mycket smidigare att ta hand om skräpet jämfört med t.ex Felix som är i plåtburk. Står 2 portioner men räkna med ett paket per person om ni är två. Är det yngre scouter, så kan 6 paket räcka till 8 personer.
Komplettera med knäckebröd (nej det blir inte bara smulor även om det ligger i packningen, håller förvånasvärt bra, faktiskt bättre än många mjuka bröd) och en mjukost. Eller med ovan Fjällchiladas så blir det en riktigt matig middag!
Nackdel är att du bär med dig ”vattnet” i soppan.
Black Bean Burger
Smakar riktigt gott, ett perfekt alternativ när du inte kan ha med dig ”köttburgare”
Ingredienser: (För 8 personer)
16 Pita (håller bättre i packningen än ”vanliga” hamburgerbröd
3 förpackningar kokta svarta bönor ( á 380 g)
2 finhackade rödlökar
2 finhackade vitlöksklyftor
1 dl örtblandning (tex persilja, basilika)
1 tsk salt
1 nypa chilliflakes.
2 dl grovhackade rostade pumpakärnor
5 msk potatismjöl
– Olja till stekning
Tillbehör (efter tycke och smak):
Sallad/grönsaker
Ost till hamburgare
Rödlök
Ostsås
Ketchup
Smokey bourbonsås
Gör så här:
1. Häll av och skölj bönorna i kallt vatten, låt de rinna av. Mosa bönorna med en gaffel i en bunke.
2. Rör ner övriga ingredienser, tillsätt potatismjölet på slutet.
3. Forma till burgare
4. Stek eller grilla
5. Montera ihop burgaren och njut!
Glutenfri: Glutenfritt bröd
Fri från laktos, mjölkprotein och ägg, förutsatt att lämplig dressing serveras till
Chili sin carne (köttfri Chili con carne)
Ingredienser: (8 portioner)
8 dl ris
2 st gula lökar
2 klyftor vitlök
4 st röda paprikor
2 st zucchini
400 g kidneybönor
400 g vita bönor
800 g krossade tomater
300 g torkad sojafärs
Matolja
Cayennepeppar
Salt och Svartpeppar
Gör så här:
1. Koka riset. Gör grytan under tiden.
2. Hacka lök och vitlök. Skär paprika och zucchini i sporkvänliga bitar
3. Fräs lök och vitlök. När det börjar mjukna, tillsätt paprika och zucchini. Salta och peppra och låt steka ett par minuter
4. Tillsätt krossade tomater och sojafärs. Låt puttra tills sojafärsen mjuknat.
5. Tillsätt bönorna och krydda efter smak.
Snabbnudlar med majs.
Passar bra som en lunch, komplettera gärna med hårdbröd, fjällchilladas. (se ovan)
Finns i massa olika smaker, här är tipset majs (för att öka energivärdet i rätten) i tetrapack istället för i plåtburk. Mindre och lättare att ta hand om skräpet.
Ingredienser: (8 personer)
8 paket snabbnudlar
2 paket majs.
Gör så här:
1. Koka upp vatten.
2. Lägg i nudlar, nudlarnas kryddbandning och majsen och låt koka i 3 minuter.
3. Servera